Здравейте, приятели! Как сте? Днес продължавам с втората част на темата за съставките в козметичните продукти, които е желателно да избягваме. Запознавайки се с информацията, много хора предпочитат да започнат да използват натурална козметика. Прочетете следващите редове и споделете мнението си.

Следващите, за които ще говорим са синтетичните аромати. Към тях се отнасят всички вещества, които сами по себе си имат аромат, подобряват аромата или го маскират. Много малко може да се каже за тяхното въздействие върху нашия организъм. Въпреки това, в днешно време все повече и повече продукти са снабдени със синтетично произведени аромати. В резултат на това все повече сме изложени на тяхното влияние без да го съзнаваме. Това със сигурност може да доведе до някои реакции към тези ароматни вещества.

Едно обаче е сигурно: ароматите могат да се разграждат много бавно в човешкото тяло и се предполага, че могат да причинят главоболие, умора или виене на свят. Според ЕС над 20 аромата са особено алергични, включително линалоол, фарнезол, лайм, бензил цинамат, бензилов алкохол и други.

За да разберем дали даден продукт съдържа синтетични аромати, трябва да открием в съдържанието му тяхното име по INCI, само ако определена концентрация е надвишена. В противен случай те просто се декларират като парфюм, аромат или вкус. И тези правила (все още) не важат за ароматизирани свещи, ароматни масла и други подобни.

Парафинът пък е дестилат от петрол и осигурява необходимото съдържание на мазнини за козметичните продукти, така че е една от типичните съставки в козметиката. Докато дерматолози хвалят добрата му поносимост, със сигурност има и критици: предполага се, че той може да изсуши мастния слой на кожата и по този начин да активира бръчките.

В съставките парафините се разпознават по обозначенията Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Paraffinum Subliquidum, Microcrystalline Wax, Ozokerit и Vaseline.

Rate this post

Google+ Comments