Парабени, силикони и други подобни съставки се съдържат в голям процент от всички козметични продукти на пазара. Знаете ли обаче какъв е ефектът им? Днес реших да ви споделя кои са вредните съставки, съдържащи се в козметичните продукти, които трябва да избягваме и как да ги разпознаваме.

Започвам с полиетилен гликол (PEG). Това е синтетично вещество, което може да се използва в различни козметични продукти като емулгатор. Освен това под формата на повърхностно активни вещества е отговорно за разпенването на шампоани, душ гелове. Но PEG се съдържа и в други козметични продукти като дезодоранти, червила, парфюми или кремове. Основното му вещество етиленов оксид и неговите добавки могат да увредят мембранната функция на кожата и да я направят по-пропусклива за замърсители. Възможни последици също са кожни раздразнения, алергии и дори главоболие.

Затова си струва да внимавате за префикса PEG в съставките. Думи, които завършват на eth също обозначават съставки, които се основават на етиленов оксид. По-специално душ геловете и шампоаните най-често съдържат натриев лаурил сулфат, който е причина за разпенването на продуктите.

Силиконите също не са препоръчителни. Те са синтетични вещества, които могат да се използват по много начини. В козметиката са познати като запълващи фини бръчки и се съдържат в много шампоани за мекота и еластичност на косъма. Ако не сме алергични към тях, няма опасност за здравето.

Въпреки това, ако в продукт, например крем, има прекалено много силикон, може да дехидратира и увреди кожата. Прекомерното количество в измиващите продукти пък трудно се отмиват от косата и може да я утежнят.

За да разберем дали в продукта има силикон, трябва да проверим съдържанието за думи с окончания като -con, -cone или -xane. Силикони, неразтворими във вода, са например диметикон, диметиконол, циклометикон и други.

Rate this post

Google+ Comments