Има една интересна американско-британска фраза от едно време: “Mamma knows best // Ask mamma!” В превод означава, че майката знае най-добре или че винаги можеш да я попиташ. Ние си го знаем това обаче и без да ни го казват американците или англичаните. Да се посъветваш с майка си е най-разпространеният начин да си поискаш сигурно мнение от човек, на когото имаш най-голямо доверие и който няма по никакъв начин да те нарани, заблуди или злоупотреби.

ask mammaДъщерите са особено привързани към майките си и дори, когато се омъжат (всъщност особено когато се омъжат!) започват да ги търсят по-често за неща като бебето, готвенето, почистването и дори мъжа. Съветите на мама са безценни за всяка възраст и на всяка тема.

Какво става обаче, когато и мама не знае да даде акъл за нещо? Замисляли ли сте се изобщо? Всъщност едно проучване, което четох наскоро, затвърди тази тенденция  и доказа, че до такава степен е засилена вярата в майката, че ако тя по някаква причина не може да даде съвет, дъщерята е склонна да изпадне в наистина голямо затруднение и по-скоро би се отказала (ако съветът е за готвене или друга практическа дейност) да направи нещото, отколкото да се опита да намери друго решение – например да попита приятелка или да потърси какво пише по темата в Интернет.

И вие ли сте така? Доколко ценен, безпогрешен и незаменим е съветът на майката според вас? Кой друг може да ви даде също такъв съвет?

По мое мнение, ако сте споделили живота си с мъж, който държи на вас и ви обича безкористно, то вие спокойно можете да се доверите на преценката му и да поискате съвет за някои неща от него. Споделянето в една връзка е много важен елемент в изграждането на дълготрайни отношения. Така ще покажете, че го цените и че той е наистина важен в живота си. Освен това смятам, че има неща, които се научават и на принципа проба-грешка. Дори да не поискате съвет от някого, бихте могли да се справите след няколко опита. Що се отнася до бебета – винаги ще се намери приятелка или колежка, която е минала по този път, пък и винаги можете да попитате педиатъра, нали?

Rate this post

Google+ Comments