Знаете ли, че слънцето е по-коварно през зимата? Въпреки ниските температури, ултравиолетовите лъчи все още са опасни. Снегът отразява над 70% от слънчевата светлина, докато пясъкът например отразява по-малко от 20 %. Следователно, като сме в снега, ние сме много по-изложени на UV радиация, отколкото слънчеви бани на плажа.
Главно поради тази причина си струва да носим слънчеви очила и през зимата. Това е аксесоар, който е полезен през цялата година, особено, когато е много ветровито или вали сняг.

Слънцето излъчва до три вида ултравиолетови лъчи: UVA, UVB и UVC. Озоновите и кислородните слоеве напълно абсорбират UVC радиацията и по-голямата част от UVB. Но какво да кажем за UVA? За съжаление той достига до земята през облаците. Затова дори в облачни дни сме изложени на вредните слънчеви лъчи.

UV радиацията се абсорбира от различните очни тъкани. Роговицата основно абсорбира UVB радиацията, докато лещата абсорбира UVA, което може да причини серия от офталмологични заболявания като лезии на роговицата и макулата. За да избегнеm здравословни проблеми, трябва да се уверим, че имаме слънчеви очила с правилните филтри (UV + поляризирани). А за да защитим чувствителната зона около очите си, може да изберем модел с по-големи лещи.

Rate this post

Google+ Comments