Нашите емоции оказват силно влияние върху това как оформяме диетата си и хранителните си навици. Освен това е установено, че връзката между чувствата и диетата е по-силна при хората с наднормено тегло, отколкото при хората с нормално тегло и тези, които се хранят здравословно.

Това, което ядем, не само влияе върху това как се чувстваме, но нашите чувства, от своя страна, също влияят върху това, което ядем.

Колкото повече си забраняваме да правим нещо, толкова по-голямо е желанието ни за него. Нормално е храненето да бъде основната цел и тези, които си забраняват определени храни, всъщност насърчават още повече организма си да го искат. В един момент се предават, следва преяждане и прекаляване с храна, които водят до сериозни последици за здравето.

Причината за това е нашето подсъзнание. То до голяма степен е отговорно за насочването на тялото ни чрез модулиране, интерпретиране и съхраняване на информация чрез нашите емоции.

Основна характеристика на подсъзнанието е, че то работи със символи и изображения, а не с текстове или букви. Това означава , че подсъзнанието не обработва отрицателни термини. Когато си кажем: „Не ми е позволено да ям торта“, подсъзнанието визуализира образа на торта пред очите ни и следователно се вълнуваме още повече от похапването на сладкиша.

Когато използваме храна, за да успокоим ума си, оставяме емоциите си да ни водят. В известен смисъл притеснението за нашето тегло и как изглежда тялото ни измества останалите грижи. Чувстваме се виновни и тушираме това чувство с храна. Това създава порочен кръг от неразрешени проблеми, които забавят способността ни да израснем, да се развиваме и да се грижим за здравето си.

Rate this post

Google+ Comments