Вчера с една моя много близка приятелка обсъждахме предимствата на това да живееш на село. Честно да ви призная заформи се страшна дискусия. Тя на едно мнение, аз на друго. Но като цяло се получи доста интересно.  Дори бих искала да разбера какво мислят повече хора относно живота на село и този в големия град. Вие бихте ли заменили удобствата на града в апартамент със спокойствието на село, но в луксозна къща?

Живеем в толкова развито общество, че ако едно време ни притесняваше 30 минутно пътуване до работа всеки ден, сега в София например си е ежедневие. Повечето семейства вече имат по две коли, ако едно време жените не са се чувствали уверени да шофират, то днес е тъкмо обратното. Така, че представете си че живеете в някое селце, спокойно, с чист въздух, в невероятна къща, с луксозно обзавеждане и всичко необходимо за спокоен живот и дори лукс. Представете си че вечер се прибирате капнали от умора, след тежък и изморителен ден, с глава пълна с най-различна информация и всичко, от което се нуждаете е малко спокойствие. Вкарвате колата в гаража си, закючвате двора, на който ви чака прекрасна веранда, тревичка и цветенца. Сядате за секунда да отморите на верандата и всичко, което чувате са щурците. Влизате вътре в разкошната си къща, сядате спокойно на масата, хапвате със семейството, а когато си легнете, отново да чувате само щурчетата. Как ви звучи? Лично на мен много ми допада тази идея. Сега идва ред обаче на други важни неща в ежедневието ни. Сутрин ставате не 1 час по-рано, а два, защото трябва да заведете децата на градина или училище, а работата ви е на другия край на града. Вечер се усещате, че след работа сте забравили да купите хляб, но селския магазин вече е затворил. През ноща се събуждате от главоболие и виждате, че в аптечкате няма аспирин, а аптека и то през нощта, на село? Абсурдно. Да, животът на село си има и плюсове и минуси, но все пак смятам, че всичко в живота ни зависи според нагласата ни. Ако си създадеш някакви навици на пазаруване, на рационално използване на времето, смятам, че подобни, бих казала дреболии биха били избегнати. Все пак хората на Запад от много време водят подобен начин на живот в техните предградия, пътуват за работа и училище, налага се да ходят до центъра, който сигурно е не на 20, а на доста повече километри от домовете им, за да напазаруват. Определено удобствата да живееш в града не са за подценяване. Децата ще искат да посещават най-различни купони, празници, задължително трябва да имат превоз и колкото и да е развит градския ни и междуградски транспорт, има какво още да се желае. Но да живееш в панелка, където всеки знае дори какво си си купил от магазина, въпреки, че е в торбичка, непрозрачна, да слушаш скандалите на комшиите, или изведнъж в 22 часа съседката е решила да размества мебелите, някак си малко ми идва в повече. Не си мислете, че съм живяла в къща. Цял живот живея в блокове, пълни с всякакви хора и характери и честно, дори да искаш 5 минути спокойствие, за да се концентрираш, отмориш или каквото и да било, е , няма да го получиш.

Все още не мога да взема окончателно решение за себе си, къде точно бих искала да живея. Дали на село, но пак казвам да е на няколко километра от града, или в града, но в апартамент. Аз съм много неорганизирана в пазаруването и доста би ми било трудно да си правя списъци и планове какво да купя за седмица. Но пак казвам, според мен всичко е до нагласата на човек. А вие къде бихте предпочели да живеете?

5/5 – (1 vote)

Google+ Comments