Играта на думи винаги е будела любопитството ми. Забавлявам се с разни скоропоговорки, каламбури и главоблъсканици. Прави ми впечатление, когато човек използва думите си уместно и на място, особено ако е по-забавен начин. Още повече се впечатлявам, когато някой показва, но без да парадира, че притежава висока обща култура. А най-интересно ми е, когато се комбинират тези две неща.

В тази връзка наскоро научих каква е разликата между неврология и нефрология. Знам, че за някои от вас това няма да е нова информация, но за мен се оказа доста интересно. Понеже не съм имала близък досег с медицината до сега, пък и избягвам да посещавам болници, доскоро не знаех, че съществува професия нефролог. Нека обясня…

anatomy-coffe-love-medicine-Favim.com-678284Всички сме чували за невролозите. Те се занимават с изучаване, изследване, лекуване и диагностициране на нервната ни система и настъпили по нея изменения. Често ги споменават по новините, филмите и телевизията. Като цяло този термин ни е познат. А осъзнавате ли колко много неща се променят само с една буква? Докато “невро” произлиза от гръцкия корен за нерв, то “нефро” също произхожда от гръцки, но означава черен дроб. Респективно нефрологията е специализираната наука в медицината, която се занимава с изучаване и лекува на бъбречни заболявания. Интересно, нали? Бяхте ли се замисляли по този въпрос?

2/5 – (2 votes)

Google+ Comments