Това е днешният ми въпрос към вас: Следите ли книгите на определено издателство? Питам ви не поради друга причина, а от чиста доза любопитство и сега ще поясня защо…

Прави ми впечатление, че моите познати, когато си избират книга, отдават най-голямо значение на корицата, после на автора (ако им е познат), на част от поредица (ако има такава), след което четат анотацията на задната корица и така. Сякаш малцина са тези, които поглеждат към логото на издателството, камо ли да го запомнят и да направят асоциация с него. А всъщност това е важно!

booksУ нас има не малко издателства. Без значение колко е голямо всяко от тях, малко или много, има своя специфика и тематика, които следва. “Бард” са известни открай време с поредицата “Велики майстори на фентъзи и фантастика”. “Хермес” са публикували какви ли не романи през годините, а “Сиела” наистина израснаха много и към момента издават почти всички, за което можете да се сетите. “Жанет 45” са водещото издателство, стане ли дума за български автори, а “Софтпрес” имат много богат каталог от заглавия. Стане ли дума за специализирани книги в сферата на икономиката и науката – препоръчвам ви “Изток-Запад”. “Рива” пък са ще са ви изключително полезни, ако се интересувате от история и география…

Има и по-малки издателства, които също заслужават внимание. Говорим ли за фентъзи, обърнете внимание на MBG Books и Ибис. Харесвате ли пътеписи и разкази за реални пътувания и експедиции от чужди страни, то потърсете книгите на “Вакон”. “Атеа” имат много любопитни заглавия в сферата на конспирациите, докато “Егмонт България” са насочени основно към тинейджърите и техните интереси. А ако търсите детски книжки, ориентирайте се към “Златното пате”, “Посоки”, “Клевър Буукс” и “Пан”.

Извинявам се на издателствата, които съм изпуснала, защото няма как да спомена всички. Освен това целта ми в момента е да накарам читателите да се замислят по въпроса. Издателите са много важни – те подбират заглавията, които са налични на българския пазар, те са “производителите” на една книга, от тях можете да търсите отговорност при лош превод или некачествено издание. И пак са те, които заслужават похвала, ако са свършили работата си добре и вие сте доволни от книгата, която сте закупили. Интересувайте се от издателя! Да познавате него може да се окаже по-ценно, отколкото да познавате автора.

Rate this post

Google+ Comments