Обичате ли ядки? Сигурно сте чували, че те отдавна са популярни като една от най-здравословните храни, а славата им идва от дългосрочните ползи за човешкия мозък.

Според проучване на Университета на Южна Австралия, консумацията на ядки допринася значително за психичното здраве в напреднала възраст. Като част от проучване с над 4000 тествани лица на минимална възраст 55 години, изследователите установяват, че яденето на поне десет грама ядки на ден значително подобрява невронните функции. По този начин резултатите предоставят важна представа за когнитивните здравословни проблеми, които нарастват с възрастта.

В пряко сравнение с хората, които не ядат редовно ядки, възрастните хора могат да подобрят когнитивното си представяне с до 60%, като консумират поне две чаени лъжички ядки на ден. В резултат на това консумацията на ядки противодейства на умствения упадък, който иначе се счита за нормален за период от две години.

Изследователският екип стигнал до този резултат, след като разгледал по-отблизо данните от Китайско проучване на здравословното хранене. Тази информация е събирана за общ период от над 20 години.

Анализирайки информацията, учените установили, че общо 17 процента от всички субекти ядат редовно ядки. Повечето от участниците ядат основно фъстъци. След това учените сравняват състоянието на психичното здраве на тези участници с данните от другите участници. Възможно обяснение за положителния ефект на фъстъците върху мозъка може да бъде, че те имат антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Знае се, че ядките са с високо съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини. Тези свойства помагат за понижаване на холестерола и подобряване на когнитивното здраве.

А вие какви ядки консумирате и усетили ли сте вече благоприятното им въздействие?

Rate this post

Google+ Comments