Инверторните климатици са най-икономичния начин за охлаждане и отопление по всяко време на годината. Благодарение на такъв климатик може да поддържате температурата в комфортни граници във всяко помещение от дома ви.

Има множество важни фактори, които определят колко ефективно един инверторен климатик ще си свърши работата. Големината, мощността и енергийния клас на уреда са от огромно значение, както и брандът. Но експертите по климатизация са категорични, че още един важен фактор е монтирането на климатика на правилното място в помещението. Много хора избират най-удобната стена, което понякога намалява ефективността на климатика, или пък се оказва вредно за него.

Експертите по инверторни климатици Klimatici.bg знаят кои са най-важните фактори за оптималната работа на един климатик. Освен богат избор на топ брандове климатици за всеки бюджет, клиентите на сайта могат да открият и множество полезни съвети за климатизация.

Къде е най-добре да се монтира климатик в стаята?

Най-важното при избор на място за монтаж на климатика е да обмислите всички фактори, които оказват влияние на работата на уреда.

Да не е изложен на пряка слънчева светлина

През летния сезон климатикът не бива да е изложен на директна слънчева светлина. Ако искате той да е ефективен в охлаждането, трябва да помислите за инсталирането му в западната или източната страна на дома ви. Така той ще е под естествена сянка през по-голямата част от деня и няма да се затормозява при работа по охлаждането. Този съвет важи както за вътрешното, така и за външното тяло на климатика.

монтаж на климатик

Да не е в близост до топлинен източник

Ако в помещението има камина, парно отопление или друг вид източник на топлина, най-добре е да не разполагате климатика в непосредствена близост. Климатиците не работят ефективно, когато около тях има големи източници на топлина. Това е в сила и за външното, и за вътрешното тяло на климатика.

Външното тяло не бива да е над дървета

Това е нещо, на което експертите по монтаж на климатици отдават голямо значение. Ако външното тяло на климатика е разположено под клоните на дърво или в близост до друг вид растителност, неговите части могат да се запушат от листа и друг растителен отпадък. Това важи с особена сила за иглолистни дървета, чиито иглички са достатъчно малки да се натрупат по вътрешните части на климатика. Винаги е добра идея външното тяло на климатика да се монтира извън обсега на дървета и други растения.

Монтиране в най-високата част на стаята

Ако трябва да избирате място на вътрешното тяло на стенен климатик, съветите са това да бъде най-високата част от стаята. Знае се, че топлият въздух се издига нагоре, а студеният пада надолу. Това прави вкарването на студен въздух отвисоко през лятото максимално ефективно.  През зимата насочете струята надолу, защото няма смисъл да отоплявате тавана.

Почистване и обслужване на вътрешното тяло

Това също е важен фактор, за който трябва да помислите. Вътрешното тяло на климатика се нуждае от редовно почистване и профилактика. Трябва да изберете място за него с лесен достъп. Ако не може лесно да отворите вътрешното тяло и да извадите филтрите за да ги почистите, трябва да преосмислите разположението му в стаята.

Вътрешното тяло не трябва да духа директно към хората

Едно универсално правило при избора на място на вътрешното тяло е то да бъде разположено така, че да не духа директно към диван, легло, столове и други зона, в които стоят хора. Ако няма друга опция, трябва вътрешното тяло да има функция за насочване на въздуха в друга посока.

Вътрешното тяло не бива да се поставя над шкафове и гардероби

Ако в непосредствена близост до вътрешното тяло има гардероб или висок шкаф, ефективността на работа ще бъде сериозно намалена. Целта на климатика е вкарва въздух, който може да циркулира свободно. За целта трябва да му осигурите достатъчно място.

Не поставяйте вътрешното тяло над вратата

Макар и мястото да изглежда удобно на пръв поглед, то е една от най-грешните локации за монтиране на вътрешното тяло. Въздухът около вратата постоянно се мени, ако през нея минава голям човекопоток. Това може да доведе до неравномерна работа на климатика, както и до по-висока сметка за ток.

Важно е да вземете под внимание всички тези съвети при монтиране на инверторен климатик. Само така ще си гарантирате неговата ефективна работа.

Rate this post

Google+ Comments