Ефективното отопление и охлаждане на офиса е важно за осигуряване на здравословна среда на служителите, което от своя страна спомага за подобряване на тяхното представяне. Един офис интериор следва да бъде добре климатизиран, но в същото време климатикът не трябва да се набива на очи. В тази статия ще разгледаме основните варианти за поддържане на добра работна температура с помощта на климатик.

Мултисплит система

Едни от най-предпочитаните климатици са мултисплит системите. Те са подходящи за малък офис, състоящ се от едно или няколко помещения на същия етаж. Най-големият им плюс е, че можете да монтирате до 5 вътрешни устройства едновременно само с едно външно тяло. Това спестява място и нерви и освен това намалява шума. В същото време имате възможност да регулирате поотделно всяко едно от телата в зависимост от различните предпочитания. Това означава, че ако случайно някое от тях се повреди, другите ще продължат да работят независимо от него.

Хубавото на мултисплит системите е, че са енергийно ефективни и може да се разчита на тях при големи температурни амплитуди. Една от причините да постигат по-високите стойности на SEER и SCOP е употребата на хладилен фреон от ново поколение. С него са оборудвани всички съвременни модули, не само мултисплит системите. От тях си струва да споменем надеждните инверторни климатици Eclima, които работят в оптимално в широк температурен диапазон: от -22°C до +24°C при отопление  и от -15°C до +43°C при охлаждане. Повечето модели са обозначени като клас А+++. Някои имат двойнороторен компресор, позволяващ по-прецизно и бързо управление на температурата. Благодарение на подобрената технология се постигат до 40 – 50% повече енергийни икономии, отколкото при конвенционалните модули.

На какво да обърнете внимание?

Когато избирате такава система, е важно да се информирате до колко устройства обслужва тя и да прецените дали това число е подходящо за вашия офис. Някои модели могат да се свържат с до три вътрешни тела, има такива и с две. Съответно ако желаете климатик с 5, трябва да търсите по-щателно. Обърнете внимание и на дължината на тръбния път и допустимата денивелация. Това са параметри, които са важни за правилното монтиране и функциониране на системата. Ако не сте сигурни на какъв уред да се спрете, се допитайте до специалист за съвети.

Касетъчна система

Друга често срещана система за отопление и охлаждане на офис пространства е касетъчната. Тя също може да бъде разделена на два модула – вътрешно и външно тяло, но основната разлика се състои в това, че се монтира на тавана. Подходяща е за по-големи площи, тъй като не заема малко място. Като цяло не е натрапчива. Може да се похвали с деликатен и красив дизайн, идеален за офис среда. Освен това предлага почти безшумен режим на работа и комфорт по всяко време на годината, дори в офиса ви да работят 10 – 15 души.

На какво да обърнете внимание?

Касетъчните климатици не са лесни за монтиране. Затова е важно да оставите тази задача на опитни специалисти. Винаги се допитвайте до експертно мнение, когато става въпрос за монтаж на електроуреди от този вид. 

Централна климатична система

Ако офисите ви са разположени на няколко етажа, тогава мултисплит системата няма да бъде най-доброто решение. В такъв случай ви е необходима централна климатична система. Тя се отличава с гъвкавост при монтажа, голяма мощност и висока енергийна ефективност. Един от недостатъците е, че първоначалната инвестиция не е малка, но пък резултатите са задоволителни. Различното тук, е че обикновено външният агрегат се намира на покрива, а не по фасадата на сградата. Има различни видове централни климатици, като най-популярни са VRV и VRF климатични системи и чилърите.

На какво да обърнете внимание?

За извършване на монтаж на централни климатици е важно да вземете предвид техническите характеристики на помещенията и до колко тази система е подходяща за вашия офис. Видът на обекта не е по-малко значим. Трябва да се изчислят въздухообменът, топлопритоците и топлозагубите. Излишно е да казваме, че това се прави от специалисти.

офис климатик на тавана

Как да вземете вярното решение?

Понякога изборът на климатик е очевиден, но друг път изисква да приложите повече съобразителност. За да сте сигурни, че сте на прав път, трябва да вземете под внимание следните фактори:

  • размер на пространството;
  • брой на помещенията, които трябва да отоплявате/охлаждате едновременно;
  • брой служители;
  • наличие на електроника. С колко устройства разполагате? Колкото повече техника имате, толкова повече се повишава температурата в офиса.

Ако въпреки тези въпроси все още не можете да изберете климатична система за вашия офис, ви препоръчваме да се свържете със специалисти, които могат да ви дадат напътствия и да ви помогнат да вземете вярното решение.

Rate this post

Google+ Comments