Веднъж чух теория за това как в действителност действа кафето. Тогава ми беше доста интересно, затова сега ще я споделя с вас.

effects-of-drinking-coffeКакто знаем, кафето действа ободряващо, помага ни да се събудим сутрин и т.н. и т.н. все познати неща…. Въпросът е как? Оказва се, че то съдържа съставки (едва ли е само кофеинът), които стесняват кръвоносните съдове. Когато това се случи, кръвта започва да циркулира по-бързо в тялото, като съответно доставя и повече кислород до мозъка. А повечето кислород в мозъка ни кара да се чувстваме по-добре. По същата логика кръвта в областта на корема също циркулира по-бързо, ускорява процесите, свързани с храносмилането и аз например винаги огладнявам по-бързо след чаша кафе. Именно поради тази причина.

Като цяло кафето май действа стимулиращо на всички процеси, което се  случват в телата ни
Кога обаче спира неговото действие?
Когато кръвоносните съдове се отпуснат отново, циркулацията на кръвта в тялото отново се забавя и пак започваме да се чувстваме уморени. Познато усещане, нали?

Заради гореописаните си свойства кафето има способността да повишава кръвното налягане. И пак заради тях то може да доведе до зависимост. Кръвните ни съдове са еластични, но когато свикнат със симулантите, се оказва, че в един момент им е трудно без тях.

Rate this post

Google+ Comments