Всеки знае що е то шрифт. Познаваме някои от най-известните като Times New Roman, Calibri, Ariel. Може би сме чували за Verdana, Tahoma, Century и много други.

А знаете ли, че много от днешните шрифтове всъщност имат един и същ родител. До известна степен това е нормално, но кой е този първи шрифт?

Arch.of.Titus-InscriptionСтава дума за римския Капиталис Монументалис. Използван е много в архитектурата и стенописите. Ако се загледате по разни плочи, останки, колони, храмове и други археологически открития, ще забележите, че шрифтът, с който са изписвани думите по тях, е един и същ. Серифен, подравнен и четивен от голямо разстояние, без прекалено голям контраст на начертанието или твърде големи орнаменти. Всъщност Капиталис Монументалис е първият серифен шрифт въобще, а  серифите са онези малки чертички, които виждаме в основата на буквите и които водят очите ни по хоризонталата на реда.

Капиталис Монументалис много ми харесва като начертание, защото е хем прост, хем стилен. Издържал е теста на времето и все още вдъхва авторитет на своите читатели (или по-скоро зрители).

2.3/5 – (3 votes)

Google+ Comments