updateПреди време попаднах на една много хубава мисъл, че успешен бизнес прави този, който създава кадри. Мисля, че именно тази основна цел пропускат нашите ръководители. И то не умишлено, а просто защото според мен в България са рядкост добрите управители. И преди да сте ме опровергали ще ви попитам колко фирми се грижат да „ъпдейтват” кадрите си. Професионалната сфера изисква постоянна гъвкавост и следене на новите технологии, независимо дали става въпрос за компания за производство на кисело мляко, детски колички, кафе, охранителна фирма или дори колекторска компания. Новите технологии за бърза обработка (на млякото например) ще оптимизират производствения процес, но за тях са нужни добре подготвени кадри да управляват машините. Новостите в охранителната техника изискват специалисти в следенето и монтажа й, а новото поколение колектори трябва окончателно да загърбят старите след комунистически практики и да изградят наново имиджа си като покажат адаптивност към добрите западни модели на работа.

Като записах за колектори се сетих за част от  интервю на Райна Миткова-Тодорова (Председател на Асоциацията на колекторските агенции в България и управител на ЕОС България, безспорно един от лидерите в събиране на вземания точно по европейските стандарти, както ви говорех) за списание „Форбс”. Тя беше казала, че през 2015-та е важно да се помогне на българския бизнес да бъде финансово здрав и стабилен, а това безспорно идва и от образоването на българският бизнес как да събира сам вземанията си. По мое мнение е важно, тъй като една фирма се нуждае както от специалисти, така и от живи пари, чрез които да се развива. Ако едното липсва бизнесът ще западне.

Без да исках стигнах и до втората причина за незавидното положение на родния бизнес: всички онези просрочени (не)плащания, невъзможността на компаниите да събират раздадените кредити създават множество проблеми в целия бранш на принципа на верижната реакция. В основата стои неплатежоспособния българин, обременен от такси и данъци, а след това и фирмите, които толерантно изчакват няколко месеца преди да започнат да търсят решение на кризата, която вече зазрява във финансовите им отдели. А оттам самата фирма пък забавя своите плащания.

ЕОС Матрикс работи не само, за да подпомага финансовия сектор. Най-големият плюс е споделянето на практиката как да се консултира длъжникът, с което дава инструмента за работа – добре обучени кадри, посредством семинари и курсове, за да се развива бизнесът нагоре.

Rate this post

Google+ Comments