jupiter-movieНестихваща е кино вълната на екранизации на книги и комикси или древни легенди. От една страна това е чудесно, тъй като изчезнаха така популярните през 80-те и 90-те години на миналия век екшъни с плосък сценарии и продуцентите се насочиха към по-смислени сюжети. Надявайки се да направят спойка между филмовото изкуство и писателското творчество, да накарат повече хора да повишат културата или поне обогатят речника си четейки, американските и европейските филмови къщи залагат на най-хитовите заглавия. Не се съмняваме, че след време те ще се наричат класика.

Фантастиката също придоби много нови измерения. След “Аватар”, създаден по мотиви от древни шумерски легенди за сътворението на човечеството, новата продукция на Лана и Андю Уашовски (създателите на “Матрицата” и “Облакът Атлас”) отново отправя поглед към извънземните култури и преобръща идеята за “Аватар”. Този път погледната от друг ъгъл.

Според шумерите човешката раса е създадена по изкуствен път на Земята, за да добива или произвежда необходимият за поддържане живота на Създателите материал. Когато материалът е добит, Създателите идват да го приберат. Според оригинала – това е злато. Според “Аватар” – борбата е за неизвестен материал, а в новия филм, който само до два дни ще се излъчва в кината, човекът сам по себе си.  Интересна е връзката и представянето на Създателите. Те са господстваща раса, която кръстосва вселената.

Разликата е, че “Аватар” представя част от шумерските легенди, за които пише и Закари Сичин в книгата си “12-тата планета”, докато “Пътят на Юпитер” ( “Jupiter Ascending”) разкрива друга част. Така филмите изглеждат с различен сюжет, но само привидно, тъй като взимат различни части от една и съща легендата. Трябва много да пиша, за да разкажа дългата история, да обяснявам връзките и вярванията и това кой филм на какво е заложил. Ще е отегчително за четене и едва ли ще мога да го напиша в абсолютната му пълнота. Който се интересува – да отвори Интернет, да намери книгите и да гледа филмите. 🙂

 

Rate this post

Google+ Comments