Коя e жената, която ви вдъхновява? Вярвам, че за всеки отговорът на този въпрос е строго индивидуален и относителен. За някои това е майката, за други бабата, за трети може да бъде учителката от детската градина или любимата актриса. За мен всичко, което ме вдъхновява, е събрано в образа на мексиканската художничка Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон.

Тя е динствената жена, която успява да укроти темпераментния артисти Диего Ривера. Фрида е синоним на феминизма, а с несломимия си дух се превръща в модел за подражание на много жени. Дълго време отлагах да пиша за нея, защото се страхувах, че няма да мога да изразя с думи всичко, което мисля и усещам, докосвайки се до образа на тази жена. Но ето, че дойде моментът.

Противоречивият образ на мексиканската икона събуди възхищението ми, след като прочетох книгата „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“. Тя не просто разкрива биографията ѝ, а въвежда читателя в интимната ѝ вселена, необятна и непозната като самата художничка.
В тайния си бележник Фрида записва своите най-съкровени чувства и мисли. Там са описани и екзотични рецепти от мексиканската кухня, които Кало приготвя сама с много въображение, усет и страст. Защото имено страстта е пътеводната звезда на Фрида през целия ѝ житейски път. Тя обича страстно, рисува страстно и живее страстно. Въпреки че животът ѝ преминава под знака на страданието, точно тези моменти я мотивират да продължава да се бори и да твори своето изкуство, което крепи разтрошеното ѝ тяло и душа.

В рисуването Фрида намира катализатор на болката си, може би затова, картините ѝ остават неразбрани за голяма част от обществото. Талантът ѝ сякаш избликва от горчивината в живота ѝ, а творбите ѝ отрзяват това, което тя чувства и начина, по който вижда света.

Фрида вдъхновява и докосва с горещата си борбена натура много известни личности, сред които Лев Троцки, Ърнест Хемингуей, Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Магнетизмът на тази смела жена оставя трайна следа в живота на всеки, докоснал се по някакъв начин до личността ѝ.

Rate this post

Google+ Comments