Пари… Мисля, че това е  думата, която най-често води до проблеми и спорове. Парите честo не достигат на повечето от нас и затова трябва да се лишава от на пръв поглед необходими ни неща.

budget calculationСпоред мен има един основен начин, чрез който да се намалят дрязгите и споровете на финансови теми било у дома, било с приятелите или с половинката ни. Той е следният: плануване и пресмятане на собствения ни месечен бюджет. Седнете на бюрото, ако трябва, отворете си една таблица в Exel и започнете да въвеждате следните данни: колко плащате на месец за наем, ток и вода, Интернет и кабелна, ако ви се налага да ги плащате естествено. Колко ви е средно сметката от телефона за един месец? По колко пари харчите за обяд на работа, а за транспорт до там и за други обичйни обикаляния? А за цигари, ако пишете? Колко често пазарувате в промишлени количества? Като излезете с приятели, отпускате ли се и отваряте ли портфейла по-широко?

Сега пресметнете колко получавате на месец!

Има ли равенство между двете суми? Коя е по-голяма и каква е разликата? Оказва ли се, че трябва да сте малко по-пестеливи? Ако да, замислете се откъде можете да се ограничавате по-безболезнено. Вероятно все има нещо, които можете да отстраните като разход, но е индивидуално за всеки бюджет. Аз например не давам много пари за транспорт, защото се предвижвам пеша. Не ми пречи да въвря по час и повече, ако трябва. Вие можете ли да го направите?

Почти съм убедена, че ако започнете да се замисляте малко повече къде и за какво харчите в един момент балансът в месечния ви бюджет ще се подобри поне малко.

Rate this post

Google+ Comments