Ето, че лятото е само на една ръка разстояние. А с него идват не само дългите плажни дни, но и разведряващите планински преходи. Именно за тях ще бъде този текст – с идеи как, какво и защо да посетите.

През последните години осъзнах колко много забележителности и красиви дестинации има в България и как съм обиколил само около 10% от тях. Толкова ни е красива страната! А планините някак ми легнаха на сърце и ми се иска да обиколя колкото се може повече. Това бе и причината да попадна на книгите на двама ентусиасти планинари, които споделят преживявания и много полезна информация.

Четивата са разделени на 3 и обхващат трите най-големи планини в страната – Рила, Пирин и Стара планина. В тях има модерно графично оформление, което спомага за по-лесната ориентация и по-оптималното усвояване на информация. Идеята е на Мариана и Милен, които се занимават с графичен дизайн. На мен много ми допада като начин на обогатяване на общата култура и като визия, доста модерно, но някак познаваш, че е българско.

С приятели тепърва започваме да посещаваме дестинациите от книгите, но като човек с малко опит от тях, мога да кажа, че ни беше много любопитно да четем и всичко бе така, както е дадено. Също можехме да вземем книжките с нас и по време на прехода да следим как се движим. Тук ще оборя всички привърженици на електронните издания, защото в планината често няма интернет и зареждането на страници с маршрути понякога е невъзможно. Затова хартията си е хартия!

Ако има и други запалени по планините или просто искат да опитат нещо различно, пробвайте и вие с книгите на Планинка. Много са достъпни и за мен са супер полезни, дори и само като информация. Пожелавам ви и още това лято да пътуване много и да посетите нови и незабравими дестинации и да поемете от тяхната енергия!

Rate this post

Google+ Comments