Добре балансираните десерти допадат не само на дамите, но и на много от господата. Тайната е именно във вкуса, който да е ненатрапчиво приятен. За мен такъв сладкиш е тирамису. Италиански класически десерт, който е интерпретиран навсякъде по света. В този текст освен вкусна рецепта за приготвянето му, ще ви дам и любопитна информация за създаването му.

Тирамисуто е комбинация от захар, како и кафе. Преплетени в сочен блат и пухкав крем. Толкова е апетитно и красиво на външен вид! Историята за неговото създаване датира още от 60-те години на миналия век. Бихте ли предположили каква е? Ще загатна, че е малко интимна.

Може да чуете легенди как италиански сладкари се вдъхновили и създали изкушаващия десерт. Но всъщност истината е различна. Рецептата се ражда в бордей, където собственичката искала да поддържа както работничките си, така и посетителите си енергични. А каква по-хубава комбинация от како и кафе, събрани в десерт?! Оттам десертът започва да се сервира и в други подобни места, а по-късно станал масов заради вкуса си.

Аз знам и една друга легенда, която се носи и в България. Тя е, че рецептата за тирамису е създадена от дядото на известен български актьор – Зомбори. Той е от Унгария и е работил за царе, като заради тях създава десерта. Интересно, нали?

А сега без да му мислим много, много, ви споделям и моя любим начин за приготвянето му. Насладете му се и не му мислете – вкусно е и това е важното!

https://www.youtube.com/watch?v=fF4YHI4mOtQ&ab_channel=%D0%9A%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%B2-LaCocinaB%C3%BAlgara

Rate this post

Google+ Comments