В днешно време, когато светът е онлайн, а животът е дигитален, всеки иска да се покаже в най-добрата светлина, било тя и фалшива. Като конкретен пример мога да дам всички снимки, които се качват в социалните мрежи. Известни личности, блогъри и инфлуенсъри налагат тенденцията за перфектната визия и безоблачния начин на живот.

Това течение завладя все повече и обикновените хора, които се стремят да подражават на „звездите“, обработвайки снимките си, за да се впишат в нереалистичните стандарти за красота. От обикновени филтри до фотошоп – процесът е дълъг, сложен, но масово използван.

Защо хората предпочитат илюзорното пред реалното, е дълга тема, която може да се развива много. Дали това е бягство от проблемите, което ти дава шанса да бъдеш този, който цял живот си искал? А може би е страх, че показвайки се такъв, какъвто си, ще бъдеш заклеймен от съдилището на общественото мнение?

В тази връзка се сетих и за една инициатива на френското правителство, която веднага спечели симпатиите и одобрението ми. Преди три години беше приет закон, според който рекламните фотографии, които са обработени, трябваше имат надпис, че са редактирани. Законът бе приет радушно от голяма част от хората.

А вие какво мислите за обработената реалност, в която живеем и до днес? Трябва ли ни такъв закон, за да ни приземи?

Rate this post

Google+ Comments