Знаем, че пчелите са незаменими за нашата среда и живота ни. Но знаете ли, че трудолюбивите малки животни също произвеждат мощни съставки за нашата красота?

Мед от манука, пчелен восък, пчелно млечице и прополис – пчелите произвеждат истински съкровища за свеж тен, сияйно красива кожа и гъста коса. Знаете ли какво обаче представлява прополисът?

Това е смолистата смес, с която пчелите покриват вътрешността на кошера, за да се предпазят от всякакъв вид микроби. И в интерес на истината го правят много успешно. Пчелите събират смолата от пъпки и дървета и я обработват с прашец, восък и слюнчени секрети, за да се превърне в ефективното вещество.

Тази смес е толкова уникална, защото не може да бъде произведена синтетично точно в тази форма. В малко количество има огромно количество различни растителни и дървесни вещества – съставът варира в зависимост от региона. В допълнение към етеричните масла, многото витамини, микроелементи и минерали правят смолата толкова ефективна.

Смята се, че пчелната смола има силно противовъзпалително, антибактериално и антивирусно действие . Ефективността на прополиса върху човешкото тяло все още не е ясно научно доказана, но мнозина са се запознали и изпитали неговите ползи за здравето.

Капсулите и капки прополис, които може да бъдат намерени в аптеки или реномирани козметични магазини, не само укрепват имунната система, но и помагат при заздравяване на рани, настинки и инфекции.

Мехлемите и кремовете от пчелна смола също могат да поддържат нашата красота. Може да използваме капки и тинктури не само вътрешно, но и външно върху кожата.

А вие използвали ли сте продукти с прополис и доволни ли сте от резултата?

Rate this post

Google+ Comments