Зная, че се възхищавате на хората, които могат много бързо и ловко да се измъкват от всяка ситуация, които разпознават лесно и безпогрешно характера на онези, с които общуват. Зная, че искате да сте по-интуитивни и да се досещате светкавично за някои неща.

good psyhologistТова не е невъзможно и не е само мит от книгите и филмите. Ако сте чели достатъчно, със сигурност сте открили най-добрия начин да се превърнете в точно такива персони. Отговорът се крие не само в трудовете по-психология, които ви казват, че за да извършите всички онези подвизи, изброени в горния параграф, е необходимо самите вие да сте добри психолози. В същността на психологията обаче се крие наблюдателността, а това е начинът вие да се откроите от другите. Разбира се, трябва и да си правите и правилните заключения, защото с грешна логика, можете да се объркате допълнително и да не прецените правилно човека срещу вас или смисъла на ситуацията, в която сте попаднали.

Още Артър Конан Доил го е казал в произведенията си за Шерлок Холмс – науката за дидактиката е тази, която позволява на мистериозния детектив да е ненадминат в делото си. Той безпогрешно забелязва заобикалящите го детайли, успява да запомни последователността им, има висока обща култура, за да ги прецени с нужната съобразителност и точност и най-накрая да оформи правилните заключения, несъмнено свързани с разкриването на убиеца.

Наблюдателността също е в основата на женската интуиция. Всеизвестно е, че жените обръщат много по-голямо внимание на малките неща, затова биха могли много по-бързо да навържат фактите, ако нещо от дома им липсва, ако нещо по облеклото, поведението или друго около човека срещу тях се е променило. Те имат високо чувство на съобразителност и у тях се поражда по-висш инстинкт.

За да си добър психолог ти трябва тъкмо това – дидактични умения и силна интуиция. И двете се развиват с много упражнения и постоянство.

Започнете първо с едно просто упражнение. Отворете хладилника за 10 секунди и се опитайте да запомнете кое къде е. После затворете и се постарайте да опишете с точност съдържанието и локацията на различните продукти. Така ще се научите с кратък поглед да обхождате всяко едно помещение, хората около вас, да забелязвате специфични белези и да свързвате с характерни черти. Наблюдавайте навиците на любимите си с ненатрапчива прецизност, без да се взирате дълго в тях. Това ще ви помогне да сте по-спокойни и след като сте наблюдателни няма да е нужно да ги тормозите с излишните си въпроси.

Бъдете дискретни и не привличайте вниманието върху себе си. Добрата наблюдателност ще ви помогне да разбирате всяка една ситуация бързо, да схващате намеци и намерения, преди да бъдат изречени или да предсказвате действията на извършващия ги. Ще развиете усещания за щастие или беда, просто защото мозъкът асимилира информацията преди вие да сте направили някакви съзнателни съждения.

Така ще се научите да бъдете по-добри деца, съпрузи и родители, защото ще разпознавате всеки симптом на тревога, беда, щастие или двоумене и ще съумявате да реагирате адекватно в ежедневието си.

Rate this post

Google+ Comments