Рано или късно всеки студент започва своята първа работа. Това, с което много млади хора се сблъскват, е стресът от настъпилата промяна в живота им и завладяващи въпроси от типа „Дали ще се справя”.

Career-and-job-start-tipsМоят съвет при започването на първа работа е да се отпуснете и да не мислите за (не)възможностите и (не)достатъците си, като си създадете правилната антистрес атмосфера и бързо се адаптирате.

Първото, което мога да ви посъветвам, е да подредите бюрото си по начин, който да ви носи радост и психологически сили. Може да донесете нещо от дома си, подарък от човек, който вярва във вас, символ на мъдрост, талисман, снимка на приятелите ви или прочие. Така ще почувствате, че в интериора на офиса си вече има нещо ваше и познато и че мястото ви е точно там, където сте.

На второ място ща кажа: Питайте за всичко, което ви интересува или не знаете! По-добре задавайте въпроси, когато се сблъскате с трудност, вместо да губите време в търсене на начин за разрешаването й, който може да се окаже неправилен, а времето, което сте му отделили, ви е било нужно за нещо друго.

Трето – присъединете се за обяд към новите колеги. Да стоите на своето работно място и да се чудите какво да правите през обедната почивка, особено, когато тепърва ще ви дават задачи и все още нямате никаква работа, е глупаво. Затова просто се поинтересувайте къде е мястото за хапване и се присъединете към екипа или отговорете положително на поканата им за обяд.

За финал ще отбележа, че опознаването с екипа е важен момент. Когато се опитате да запомните кой какъв е и на каква позиция е, вече ще знаете към кого да се обърнете, когато имате технически проблем, кой да питате за канцеларски материали, графици и отпуски, кой е прекия ви началник и т.н. Това ще снеме от нервността ви, която се дължи в голяма степен на това, че не знаете каква е обстановката и обкръжението ви е непознато. Бързо ще скъсите дистанцията, бъдете наблюдателни, правете преценки и си водете бележки наум, за да се впишете по-бързо. Чувството за сигурност и увереност, което ще придобиете след  тези четири ще снеме и от напрежението ви.

Rate this post

Google+ Comments