Несъмнено един от най-добрите приятели на човека е кучето. Всеки от нас обаче предпочита различна порода, която да отглежда. Освен по външните белези, запознати ли сме с произхода и характеристиките на кучетата? Предлагам ви една малко по-интересна информация за четириногите ни приятели.

Померан
Померанският или джуджевият шпиц са потомци на кучета от неолита. Те са най-старите кучета-компаньони в историята ни. Смята се, че са били първите животни, които съжителстват с хора в градовете на праисторическа Европа. Въпреки че днес са по-малки по размери от своите деди, са запазили пухкавата си и дебела козина.

Шар пей
Това е куче от китайски произход, което датира от династията Хан от около 220 г. пр.н.е. За разлика от сегашните, първоначалните индивиди от породата Шар пей имали напълно гладка кожа. Но с настъпването на комунистическия режим в Китай, породата претърпява тежък удар, който я постави на ръба на оцеляването. Днес Шар пей се развъждат в Съединените щати, където са видоизменили част от външните белези на вида.

Тибетски булдог
Първоначално тази порода е отглеждана с една цел – пазачи. Затова тибетският булдог може да достигне тегло от 70 килограма. Представителите от вида са много привързани към собствениците си и ги защитават „до кръв“ – инстинкт, който подобно на много други кучешки поведения, остава генетична загадка.

Френски булдог
Първите, които развъждат френския булдог, били месарите на Вилета дьо Пари. По-късно те стават много популярни сред френското висше общество. Смята се, че породата е произлязла от кръстосването на английския булдог с някои породи галски териер.

Пиренейско планинско куче
Тази порода съществува от древни времена в испанските и френските Пиренеи. Всъщност е много вероятно представителите от вида да са произлязлязли от тибетския булдог, който става популярен в Европа по време на азиатските нашествия. Кучето се използвало в миналото като куче пазач в планините – за защита на стада от мечки и вълци.

Доберман
Въпреки незаслужената репутация на агресивно куче, доберманът е изключително интелигентен. Тази порода се появява около 1885 г. благодарение на Фридрих Луис Доберман – германски бирник, който имал за хоби управлението на местния развъдник за кучета. По повод работата си Фридих понякога е трябвало да транспортира големи парични средства през горите. Затова решава, че ще му бъде необходима силна компания, а каква по-добра от тази на куче. За много кратко време славата на кучетата му като отлични пазачи се разраснал и интересът към тях станал голям.

Rate this post

Google+ Comments