В предната статия в блога ви запознах с любопитни факти относно произхода на някои от най-любимите породи кучета. Тъй като темата е всеобхватна, а ентусиазмът ми нестихващ, ще ви дам още малко интересна информация за тях.

Мопс
Мопсът произлиза от Китай. Има данни, че предшествениците на този род са датирали още от II век пр.н.е. Те са се приемали като членове от императорското семейство и са присъствали в дворовете на азиатските висши личности. Днес породата кучета дължи името си на известен актьор Карло Бертинаци.

Салуки
Салуки е елегантно куче от Близкия изток, което се използва главно при лов. Първоначално те са живели в степта и номадите са ги използвали при лов на газели, чакали или зайци. Поради ловните си качества салуки попада в арабските традиции, според които представителите от този вид не може да се купуват или продават, а се дават само като подарък.

Пудел
Пуделът е едно от най-разпространените кучета в световен мащаб. Твърди се, че той е френска порода, въпреки че произходът му е неизвестен и доста спорен. Счита се за възможно неговото потекло да е свързано с барбет – водно куче, широко разпространено в цяла Европа.

Черен руски териер
Те се разпространяват през 40-те години на миналия век. Това е порода, създадена от съветските въоръжени сили в опит да се получи многофункционално куче, способно да реагира в различни условия и да защитава стопаните си при всякакви обстоятелства. Породите, които са били използвани при създаването на черния териер, са гигантски шнауцер, ейрдейлски териер и ротвайлер.

Йоркширски териер
Както показва името му, това куче произхожда от графство Йоркшир, Англия. Въпреки деликатния си външен вид, тази порода е създадена от миньори и промишлени служители в търсене на малко, устойчиво и смело куче, способно да изплаши големите популации на плъхове, които тогава са били като чума.

Rate this post

Google+ Comments