Новият сериал “Чернобил” , които тотално счупи всички рекорди по рейтинг, отвя дори и “Игра на тронове”, ни припомня ужасяващия инцидент, които се случи преди десетилетия в Чернобил . Този филм отново ни пренесе на сцената на смразяващата и определено най-голямата катастрофа в нашата история.

Всъщност се оказва, че не знаем много неща относно случилото се. В резултат на аварията, живота на стотици хиляди души е унищожен. Не само, че има загинали при самия взрив, но и хиляди хора са загинали от ракови заболявания в следствие на радиациата и то само няколко години след катастрофата. Като се замисли човек, дори и да оцелееш не е особено съблазнително, да гледаш как близките ти вехнат ден след ден, не е перспектива. Най-голямата жертва, обаче са всъщност неродените, оказва се, че хиляди жени решават да прекъснат бременността си. Всъщност тези жени развиват болест, психическа, заради която те са убедени, че ще родят бебета с някакви увреждания от радиациата, въпреки, че лекарите отричат подобна информация. Много жени в цяла Европа прибягват към това. Въпреки, че количествата на радиация в много от еврпоейските страни са минимални, много жени правят аборти. Има разбира се и много жени, които въпреки всичко раждат децата си, но в много от случаите след няколко дни те умират, заради щетите от радиацията. Тази тема е наистина тъжна, но това е нещо, с което много майки и в днешно време могат да се сблъскат. Пред това да избереш дали да родиш дете с увреждане, или да прекъснеш бременността. Колко трябва да си смел, за да вземеш подобно решение? Според мен всъщност това са най-големите жертви на радиацията и катастрофата Чернобил. Който и от двата варианта да избереш, болката е еднакво силна и празнотата, която остава в душата, никога не може да бъде запълнена.

Приключвам тази тъжна тема, но има много неща, които всъщност не се казват и не само за Чернобил. Нека все пак отдадем нужната почит към жертвите във всичките им форми и да се осъзнаем, че всъщност ние хората създаваме тези оръжия.

5/5 – (1 vote)

Google+ Comments