Голям проблем са зелените площи. Не във всички големи градове у нас и по света има достатъчно място за тях. Урбанизацията от малките към големите населени места се засилва все повече и неминуемо това води до разрастване на градовете. Увеличава се броя на населението в тях, оттам се появява нуждата от повече жилищни сгради. И докато те се строят усилено, не се мисли  достатъчно за необходимите паркове и градини.

Аз съм облагодетелствана от тази гледна точка. Във Велико Търново имаме планина наблизо. Лесно е да се откъснеш от цивилизацията и да подишаш чист въздух, но не всеки е такъв късметлия като мен. Вярно е, че на софиянци също им е близо Витоша, но на мен дори това не би ми било достатъчно, защото в града има прекалено много движение и твърде много хора. В Пловдив Родопите също са горе-долу на малко разстояние, но там като че ли парковете не са достатъчно или не са много големи.

parkИска ми се да се обръщаше повече внимание на подобни неща, защото те са важни. Не става дума само чистота на въздуха. Да, тя е от ключово значение, но за нейното качество се предприемат и други мерки. Зелените площи са единственото място, чрез което хората в градовете могат лесно да се докоснат до природата в естествената й форма. Там се разхождат, почиват, спортуват, а майките разхождат децата си.

Не обръщайте гръб на парковете и градините. Те са ключови за спокойствието на хората, които са под напрежение ежедневно.

Rate this post

Google+ Comments