Лятото е в разгара си и всеки се стреми поне за един уикенд да отиде до морето и да почувства горещия пясък между пръстите на краката си. Едни отиват на палатки, други предпочитат удобството на хотелския лукс. Но всички отиват да съберат малко слънце и много усмивки. Но какво се случва с нас, когато се откъснем от нормалното си ежедневие и отидем някъде, където прекарваме прекрасно време? Всъщност винаги се чувстваме много по-уморени. Умората не е физическа, а по-скоро психическа. Копнеж към онова блажено безгрижие, което сте изпитвали по време на онези малко отделени дни за почивка и откъсване от ежедневието.

Психолозите наблюдават ръст на депресивните състояние сред хората, които решават да отидат на почивка само за почивните дни. Ето защо те съветват да се взима повече отпуска наведнъж, защото това ще ни помогне реално да се отпуснем и наистина да си починем от ежедневните си задължения. На практика на човешкия мозък са му нужни поне 4 дни, в които да не мисли за работа, за да може наистина да започне да си почива. след четвъртия ден почивката става наистина пълноценна, а организмът ни започва да се регенерира от натрупаната умора. Ето защо почивката само за събота и неделя не върши почти никаква работа. Сменя се обстановката и прекарваме приятно, но това не ни помага да си починем. Даже напротив, пътуването и бързането може само да ни измори повече.

Също така психолозите препоръчват да си предвидим няколко дни, в които да се приспособим към нормалната си среда, преди да тръгнем отново на работа, за да може преходът да не е шокиращ. Само така ще бъдем максимално пълноценни.

Rate this post

Google+ Comments