Агресия, уплаха, обща слабост, депресия, безсъние, нощно изпускане, постоянна тревожност, честото ходене до тоалетна преди или по време на пътуване, важна бизнес среща или друго – всичко това са “симптоми” на стреса, резултат от забързаното ни ежедневие. На него оказват влияние не само външни фактори като резките промени в климата, сутрешния джогинг до градския транспорт, напрегната работа, свързана със спазване на срокове, финансови проблеми, отглеждането на деца, динамична дневна програма, натоварена от хиляди отговорности.

Обикновено медиците предписват успокоителни или други медикаменти, за да овладеят състоянието на пациента. Не малко са и тези които заменят лекарската помощ с ходене при лечители, баячи и гледачи, свързвайки състоянието си с “откраднат късмет”, “урочасване” или друго. Макар мнозина да не вярват нито в хомеопатията, нито в магическото изцеление с преплитане на конци или леене на куршум, е факт, че те помагат на доста голям процент от привържениците им, подложили се на тях

polezrenieТова се нарича плацебо ефект или силната вяра, че това, което ти се случва ще ти помогне. Медицината отдавна е признала силата на самовнушението. Ако заболелият има желание да оздравее и вярва безрезервно на лекаря, медикамента или ритуала със сигурност терапията ще бъде успешна.

В не малко сайтове откривам и данни за плацебо ефекта. Силата на самовнушението при някои води до 40% от оздравяването, а при други дори минава невероятните 90%. Затова медиците вярват, че една голяма част от лечението е в ръцете на пациента.

Според тях именно такъв е ефектът от хомеопатичните лекарства, особено, ако пациентът е сигурен в лечебните свойства на народната медицина, билкарството и съответно хомеопатията. Такъв  е и ефектът от леенето на куршум. Тайнството на ритуала предразполага към вярването, че нещо магично ще доведе до желаното изцеление. Основен момент във второто е споделянето между нуждаещия се и лечителя. Нещо като ходене при психотерапевт, но внушението се усилва от разбиращия поглед, тайнствеността и умението на лечителя да убеди, че човекът ще намери късмета си, ще му олекне, ще оздравее магически.

Rate this post

Google+ Comments