Няма нищо страшно в това да си признаем, че страдаме от заболяване в седалищната област.

Често хората отлагат лечението на такива заболявания водени от предразсъдъци или просто от срам и неудобство. Много от нас са възпитани, че за болежки не бива да се говори много, особено, ако те са на чувствително място като седалището или ануса. Мисля, че това е дълбоко погрешно и опасно мислене. От него произтичат редица грешки като търсене на анонимен съвет от мрежата, вместо лекарска помощ още при първите симптоми на заболяването. Няма да сгреша, ако кажа, че страшно много хора се надяват на народни, недоказани или дочути отнякъде лекове. Нерядко са готови да търпят болка и дискомфорт или чакат проблема да мине от само себе си.

Скъпи, читатели, не е нужно да имам каквото и да е медицинско образование, за да ви посъветвам да не вършите подобни неща. Не експериментирайте върху себе си с т.нар. „стари“  и според някой друг – “изпитани” рецепти. Така можете можете да си навредите повече, отколкото да си помогнете. Било то за лечение на хрема, възпалено гърло, обрив по тялото, болки в кръста, косопад или болките в седалищната област.

proctologyХемороиди, кисти, анални фистули или много други състояния, които засягат тъканта около ануса или правото черво протичат със сходни оплаквания и хората не могат да разпознаят на какво точно се дължи страданието. Те са склонни да се лекуват по един и същи начин. Дискомфортът, кървенето или болката прогресират докато станат непоносими. Състоянието се задълбочава в следствие на неправилно или забавено лечение. А истината е, че колко по-рано отидете на лекар, толкова по-лесно ще бъде лечението и по-бързо оздравяването.

И ако не вярвате на мен просто прочетете какво казват лекарите, които се занимават именно с такъв тип заболявания. Един от известните ми – д-р Антон Тодоров, многократно в медийните си участия подчертава необходимостта дори и при най-малкото опасение за подобно заболяване да се потърси лекарска помощ. А на неговата преценка може да се вярва, тъй като е не само с над 15-годишен опит в коремната и колоректална хирургия. Той има и докторска степен и е преподавател в Медицински университет Пловдив. В момента практикува в Медицински Център “ФАМА”, гр. Пловдив.

Rate this post

Google+ Comments