imagesНе мога да не се възмутя като чуя хората стереотипно да говорят, че в България липсвали перспективи. Също аспект на това виждане е изтъкването на шуробаджанащината, с която хората се сблъскват търсейки поле за реализация.

Що се отнася до мен, аз съм много “против” такива изказвания, особено от млади хора,едвам сблъскали се с живота. Безспорно използват заучени клиширани фрази, чути предимно от среднообразовани или податливи на манипулация по-възрастни хора. Наблюдавам и един много наш си синдром – хората масово се оплакват! Независимо какво им е на главата – лошо или добро, все ще си намерят песъчинка в обувката, която да им убива. Дотолкова са свикнали да мрънкат, че дори всичко да им е на 6, ще си измислят, че им е скучна държавата и пак ще се започне… “а вижте как е на Запад”. Не зная защо е това масово виждане, че на Запад има нещо по-хубаво, при положение, че повечето хора, които го твърдят дори не са стъпвали там. Друга част от хората пък толкова уверено дават за пример какво са им казали близки и познати, сякаш някой, който не е преуспял, ще си признае, че се е излъгал и провалил.

Другата “материя”, която се стреми да внася негативизъм в ежедневието ни и да настройва хората срещу собствената им среда е журналистиката. Посредством медиите опитни и неопитни репортери изнасят шокиращи и сензационни новини, които да ни стряскат и да ни накарат да приковем погледа си към телевизорите. Ами че те от сензацията печелят. Те много добре са забелязали, че хората най-много следят новини и гледат предавания, които изтъкват потресаващото и притеснителното. А колкото време успяват да ви задържат пред екрана, толкова повече пари наливат в бизнеса си.

В действителност в България има толкова хубави неща, които хората пропускат, защото никой не им насочва вниманието натам, че да ги забележат. Вижте например колко километри ж.п линии се ремонтират в момента, колко гари подобряват вида си, колко градове изцяло обновяват главните си улици. Не забелязвате ли, че безработицата е намаляла, че много млади без шуробаджанащина се реализират, има все повече големи фирми, които осигуряват добри заплати и др. Вярно, че имаме още много работа, но да кажете че в България няма перспектива да се оправим и да се развиваме, смятам, че е срамота.

Rate this post

Google+ Comments