Какво е това интересно съвременно животно краудфайндинг (crowdfunding), или така още наречено “Финансиране от тълпата”? Идеята не е моя, нито аз съм откривателят й в мрежата. Срещнах я случайно, докато разгръщах безкрайно интересната книга на проф. Здравко Райков “Креативният бизнес”.

В едно изречение – това е финансиране от привлечени за добрата ви идея потребители на мрежата.

biznes-ideiМетодът е много прост. Според проф. Райков е изпробван в много страни по света. Това, което трябва да се направи е предприемчивият бъдещ бизнесмен да сподели в мрежата прекрасната си бизнес идея. Може да създаде сайт, където подробно да обясни ползите от нея и да привлече, като популяризира сайта си, поддръжници, които да вложат малко от себе си в разкрита банкова сметка. Някои от тях няма да са много щедри. Ще инвестират толкова, колкото да не загубят, aко идеята пропадне.

Финансирането от тълпата е станала доста популярна идея, благодарение на която креативни личности са успели да реализират плановете си. Постепенно идеята се е развила до създаване на платформи за споделяне на каузи и нужди. Такива са Indiegogo.com, Kickstarter.com, както и абсолютно невероятната, поради съществуването си, Myfreeimplants.com. В последната жени търсят финансиране за реализиране на мечтата да уголемят бюста си.

Краудфайндингът става много популярен поради, според мен, няколко прости причини. 1/ Пазарът не покрива всички нужди на потребителите. Затова ред креативни идеи, към които би имало търсене, но липсва предлагане, се реализират по този начин. Например одеяло с ръкави, прозрачна водоустойчева суперобложка за четене на книга във ваната, поставка за лак, стая на гнева или други. 2/ След това, обикновено хората към които са инвестирали преди, влизат отново, за да върнат услугата. И не на последно място – 3/ общността се храни от усещането за цялост – колективно участие в създаване на нещо ново и непременно използването му.

Ето как моите, вашите, нашите бизнес идеи могат да намерят финансиране и да преодолеят този голям препъни камък. Защото началото определено е най-трудно!

Rate this post

Google+ Comments