how-to-tell-if-your-cat-is-plotting-to-kill-youВинаги се забавлявам с теории за световни котешки конспирации. Те станаха изключително популярни и след редица филми, в които кучета защитават стопаните и човечеството от котеекспанзия.

Действително не зная на какво се дължи тази четирилапа, мустаката мяукаща параноя. Мнозина търсят причините за подобно поведение на хората в историческите извори. Всички знаят, че в Египет котката се е смятала за един вид божество, чувала съм и че котките не са споменати изобщо в библията. Като включим и митовете, че са най-добрите приятели на вещиците, добавим острите зеници и мисленето, че са адски животни… то тогава страхът от тях е напълно оправдан.

Ако обаче погледнем от малко по-научна и психологическа гледна точка, то трябва да заключим че егоистичния характер на това животно и трудната му привързаност към човека може да се окажат поредни два силни довода против тях. Котките са много свободолюбиви.

Ако ги затворите в апартамент и ги оставите сами, биха могли да ви напакостят. При тях злобата е много силно изразена. Но аз лични смятам за по-подходящо изказването, че това е животно при което дивото зове. Всички представители на семейство котки са изключително активни на големи територии и през нощта. Обичат да маркират и пазят “завладяното”. Затова и котката ви през деня се чувства сънена и често си мисли как да улови нещо, да си подостри ноктите и то все на рамката на стола, масата или дивана, и срещне ли друга котка става непоносима.

Не трябва да се сърдите, че на вас ви се иска да опитомите толкова упорито и свободолюбиво диво животно. Меката козина, гъвкавата и грациозна осанка и различния поглед ви привличат. Да, котката е гушливо създание, но ще се гушка, когато сама пожелае да маркира, ще ви удостоява с внимание, когато на нея й харесва. Ефектът от опитите ви за дресировка може да е изключително обратен. Накрая вие ще се съобразявате с тази капризна принцеса, вместо тя с вас.

И независимо всичко изброено дотук, е безпочвено да продължавате да вярвате, че пухеният ви питомник крои нещо зад гърба ви.

Rate this post

Google+ Comments