Знаете ли какви са ползите от глицериновия сапун? Той влияе особено благоприятно на кожата, като я хидратира, омекотява и заздравява. А искате ли да си направите сами такъв сапун? Тогава следвайте съветите по-долу.

Приготвянето на домашен сапун може да бъде не само лесно, но и забавно. Най-важната съставка, която ни трябва е готовата глицеринова сапунена основа (направена от растителен глицерин). Може да избираме между кристална (бистра) и кремава (бяла) глицеринова основа.

Останалите съставки може да изберем според личните си предпочитания. Цветът, етеричните масла, масла за грижа (напр. с добавка на витамин Е) и декоративни добавки. Не бива да се страхуваме да експериментираме, защото имено съдържащите се вещества правят сапуните наистина уникални.

След като сме избрали какво да сложим, време е да подсигурим и оборудването, което ще ни е нужно за направата. Трябват ни ренде, везна, аксесоари за водна баня като контейнер за разтваряне на глицериновата основа, съд с вода, достъп до фурна. Също форми (особено в началото на приключението със сапуни препоръчвам силиконови форми – традиционни или нестандартни), бъркалка.

След като имаме всичко започваме с разтриването и измерване на количеството глицеринова сапунена основа, необходимо за нашата форма. Ако не сме сигурни колко основа ни е необходима за определена форма, може да се приемем, че 1 g основа съответства на 1 ml вода. Така може да измерим колко грама или милилитра вода ще се поберат във формата по наш избор.

Под формата на люспи сапунената основа е подходяща за начинаещи. За целта я рендосваме с ренде и я поставяме в контейнер на водна баня. Времето на топене зависи от конкретния вид и количество глицеринова основа. Приготвяме го съгласно инструкциите на производителя. Глицеринът не трябва да кипи.

Когато основата се разтвори, добавяме към нея допълнителните съставки по ваш избор: багрила и масла, и изливаме разтопената смес във формите. Може да украсим сапуните като потопим сушени плодове, цветя или кафе на зърна.

Rate this post

Google+ Comments