Здравейте! Днес ще отделя време да пиша за най-странните животни на света. Може би защото скоро бях сред природата и ми се ще да я подкарам малко по… ами как да го кажа – зелено, живо.

Искам да започна първо с това, че се радвам, че родината ни се намира на такава географска ширина, че са ни спесетени близки срещи с доста неприятни растителни и животински видове. Не влагам нищо негативно в понятието “неприятни”, а по-скоро искам да кажа, че би ни било страшно да си съжителстваме с тях. Ето, например, ако бяхме малко по на юг, нямаше да се наслаждаваме на такава зеленина. Може би щяхме да имаме маслини, но климатът нямаше да е благоприятен за тучна зелена трева, високи широколистни и иглолистни гори. За сметка на това можехме да имаме цял куп хапливи насекоми и отровни змии. Още по-на юг и работата става наистина сериозна – джунгли и всякакви видове, както и всякакви болести. По на север пък щяхме да сме от мръзнещите и нямаше да можем да се наслаждаваме на хубаво лято и топло море. Дори не си заслужава да споменавам сметките за електрическа енергия и парно. А сега по темата:

Okapi2Наскоро четох много интересни статии. Попаднах на уникални животински видове, за които не предполагах, че изобщо съществуват. Направиха ми впечатление няколко, но днес ще отбележа само два от тях.

Едно от най-странните животни определено е Окапи. Едни много интересно чифтокопитно, което прилича на жираф, но с далеч по малък врат, и зебра. Живеете само и единствено в Конго, в тропически гори Итури – резерват създаден специално за неговата защита. То изглежда самотно и наистина предпочита самотния начин на съществуване.

narval06Другото животно обаче съвсем целенасочено търси с кого да контактува и да се фехтова. Знаете ли, че съществува морски еднорог. Животното се нарича Нарвал и неговият рог всъщност представлява издължен ляв резец. Уникални арктични животни. Мъжкият може да достигне до 4,5 метра в дължина и тежест – 2 тона.

Но разбира се, такива интересни животни нямат в съвременният свят много добра съдба. За жалост и нарвалът, и окапи са в червения списък на застрашените видове.

Rate this post

Google+ Comments