travel-funЩом наближат летните месеци, неотменно всички ние се замисляме къде да прекараме отпуската си, кога да си пуснем почивни дни и как да организираме нещата така, че хем да си починем, хем да правим нещо интересно, хем да си прекараме добре.

Понеже темата е актуална, си позволявам днес да изведа няколко полезни съвета, произтичащи от моя личен опит. Мисля, че доста от тях ще са ви от полза.

1) Дестинация за почивка. Хората си представят почивката по различен начин. За едни тя е на море, за други – на планина, трети пък предпочитат да пътуват из други страни и да разглеждат красиви градове. Където и да сте винаги мислете да посетите такова място, че да имате достатъчно време за странични занимания. Повече дейности ще прогонят скуката, която непременно ще ви налегне, ако в продължение на два или три дни не правите нищо, или правите едно и също. Това може да са – маршрути за разходка, спорт, обиколка по забележителности, дегустация на храни, посещение на културно мероприятие или друго…

2) Време за почивка. Дейностите са добре, когато са премерени. Не им позволявайте да превземат цялото ви време, защото след почивните дни ще имате нужда от почивка. Била съм на екскурзия с екскурзовод и зная колко натоварено може да бъде да следваш програма. Затова моят съвет е сами да си съставяте програма от много възможности, които позволяват да се излежавате до късно или да си подремвате по обяд, например.

3) Широк път. О да, никой не харесва задръстванията и опашките. Само веднъж пътувах във времето, в което всички пътуваха и се уверих, че е много по-удобно и далеч по-спокойно да стана 2 часа по-рано и да тръгна призори. Пътят е широк и трафикът – лек.

4) Инструменти за помощ. Тук включвам освен триъгълник, жилетка, помпа и резервна гума, медицинска чанта и принадлежности като салфетки, дезинфектант, слънчеви очила, зарядно за телефон и подобни. Много пъти ми се случвало да се залея с кафе, да имам стомашни проблеми или други и да съм била неподготвена.

5) Вода, кафе, сандвичи. Никога не знаеш по какъв терен ще пътуваш и дали в близките 100 км ще имаш бензиностанция, на която да спреш. А дали там ще има храна? Да не говорим, че другият вариант са крайпътните ханчета, които доста често предлагат ястия на висока цена и съмнително качество. А вие не искате да получите стомашно неразположение още преди да е започнала почивката ви.

6) Сервиз. Винаги гледайте да изберете дестинацията си според това дали на близо има спешна помощ за вас и за… автомобила ви. В летните жеги радиатори най-много прегряват, понякога се налага смяна на маслото или други неща. Пътната помощ или извозването с хеликоптер за медицинска помощ струват скъпо. Ако отивате на планина, задължително си направете медицинска застраховка.

Някои от вас със сигурност ще кажат, че съм много черногледа. Мнозина са уверени, че много от изброените неща не само, че ще са излишни, но и на тях нищо лошо няма да им се случи. Приятели, читатели, блогъри – не става въпрос дали ще ви се случи нещо, или не. Става въпрос да отидете на почивка без да се притеснявате за нищо. Става въпрос да оползотворите дните си максимално добре и да се забавлявате с пълното съзнание, че можете да си позволите да правите какви ли не дивотии и зад гърба ви ще има помощ от всякакво естество. Все пак почивката, трябва да е почивка и от грижите, нали така? 😉

Rate this post

Google+ Comments