Стана време за преразглеждане на хостинга. До момента хоствах в 4 провайдъра на споделен хостинг – някои в България, други в САЩ и Канада. Това беше хубаво от гледна точка на децентрализацираност – ако единият хостинг се прецака  – падат само 1-2 сайта, останалият ми бизнес си върви.  Обаче… трябваше да се занимавам с много акаунти, да правя плащания към различни компании (чуждестранните по-трудно се осчетоводяват), цялото това удоволствие излизаше много, много скъпо (не успявах да използвам ресурсите дори на 50%)… Абе имаше си доста недостатъци.  Наскоро видях реклама на новата услуга на ICN.bg  – Cloud хостинг, и след известно проучване – реших да се преместя.

Cloud-ът гарантира, че даунтайма ще е няколко пъти по-нисък, защото при спиране на единия сървър-майка, веднага информацията се копира на друг и няма никакво прекъсване при отваряне на сайтовете ми за клиента.  Паралелно с Клауд хостинга, реших да се възползвам и от една безплатна услуга на ICN – CloudFlare, която в някаква степен защитава от denial of service атаки, и позволява по-бързото отваряне на сайта, в която и точка на света да се намира потребителя. По този начин намерих компромисен вариант – издръжлив хостинг на едно единствено място, който може да поеме адекватно и българските, и сайтовете ми на английски, без да има забавяне нито в България, нито в САЩ и дори в Азия. За целта помолих приятели в Берлин и Чикаго да тестват някои от сайтовете ми след преместването – всичко беше ОК!

Всичко това доведе до сериозна оптимизация на разходите и усилията по поддръжката. Вече нямаше нужда да плащам на 4 хостинга, за услуги, които не успявам да използвам поне на 60%. С клауда от ICN.bg мога да увеличавам произволен ресурс когато си поискам. При мен например често не достига CPU, но няма нужда от хостинг компанията да ми пишат и да ми правят забележка – аз сам си го увеличавам за сравнително малко покачване в цената и резултатът се проявява в реално време.

Няма как да не поздравя съпорта на ICN. Толкова сайтове не се местят лесно и със сигурност нямаше да успея без професионалната им помощ. Благодаря и препоръчвам с две лапи!

Rate this post

Google+ Comments