По традиция въпросът е съществен. Наближават празници и исках да получа конкретен отговор, тъй като трапезата за Бъдни вечер е важна. Все пак обредите са измислени, за да се спазват.  Макар, че е още 15-ти и календарно е доста рано да мисля какво ще приготвям чак на 24-ти, големите търговски центрове вече са започнали с промоциите и ако се мотая с пазаруването възрастните хора и майките без работа ще изкупят наличните стоки. Затова тази вечер изготвям списък.

christmas-dinner-tableИ така: Постните сърми и чушките с фасул са задължителни. Питка, тиквеник, плодове и ядки трябва да присъстват. Дотук станаха 5 (аз плодовете и орехите ги броя за едно). Туршия – 6. 7 и 8 са ми ошав и подсолена вода с чесън, за изгонване на дяволите. 9  – жито, 10 – картофи и сега… Още едно ястие ли ми трябва, или още две?

Когато бях малка ни казваха в училище, че на трапезата за Бъдни вечер се слагат 7 ястия – като свещено число, 9 – защото Дева Мария е носила 9 месеца под сърцето си божия син и 12 – колкото са апостолите и месеците в годината. Но сега съм чуденка, след като на много места в интернет прочетох, че ястията трябва да са нечетен брой. Следователно 7, 9  или 11.

Това несъответствие в мрежата говори само за едно – всеки си пише каквото си иска и в много отношения това не е  добре за крайния потребител като мен. Би било хубаво да има религиозен сайт с  изнесени полезни съвети за всички християнски празници, заедно с обичаите, по които се честват, заедно с традиционните ястия на трапезата. Би бил много посещаван, тъй като много домакини търсят полезна информация за точно такива поводи.

А що се отнася до мен. Ако не успея да намеря сигурен източник, тогава ще пренаредя менюто си и ще заложа на сигурната 9-ка. Решено.

Rate this post

Google+ Comments